Juridisch advies cameratoezicht RET

Om de veiligheid in het openbaar vervoer in de regio Rotterdam te bevorderen worden veel camera’s ingezet door de RET: op de stations, maar ook in de voertuigen. Al die camera’s moeten uiteraard netjes voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Ik geef de RET juridisch en praktisch advies om dit goed te regelen.

Zo help ik bij het opstellen van Data Protection Impact Assessment (DPIA) voor nieuwe camerasystemen. Ook ben ik bezig om in goed overleg met de medezeggenschap ervoor te zorgen dat de camerabeelden niet kunnen worden gebruikt voor het beoordelen van medewerkers. Tot slot buig ik me over de vraag hoe camerabeelden binnen de wettelijke kaders op een efficiënte manier aan de politie kunnen worden verstrekt als zich een incident voordoet. Hiervoor wordt een convenant of een andere overeenkomst opgesteld.