Vijf jaar geleden kreeg ik vaak de vraag van journalisten: “Die bodycams; werken die nou?” Dan gaf ik altijd het antwoord “Ja”: het wetenschappelijke bewijs was helder en stond eigenlijk niet ter discussie. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heb ik evaluaties uitgevoerd voor politie, gemeenten en openbaar vervoer. Ook heb ik meer dan tweehonderd boeken, artikelen, meta-evaluaties en rapporten over bodycams van over de hele wereld gelezen. En nu ben ik niet meer zo zeker van het antwoord.
Zelfs binnen een en hetzelfde juridische systeem met dezelfde interne richtlijnen en met exact dezelfde technologie kunnen bodycams totaal verschillende effecten hebben. Dus nu is mijn antwoord op de vraag van journalisten: “Het hangt ervan af”. Dat leidt natuurlijk altijd tot de volgende vraag: “Waarvan dan?” In het hoofdstuk dat ik schreef voor het boek Police on camera probeer ik die vraag te beantwoorden. Het heet: Taking off the blinders: a general framework to understand how bodycams work.
Ik presenteer een algemeen raamwerk waarin alle factoren staan die van invloed zijn op de manier waarop bodycams “werken”. Het raamwerk bestaat uit drie groepen van variabelen waar je rekening mee moet houden als je wilt begrijpen hoe, waar, wanneer en waarom bodycams impact hebben en waarom soms ook niet. Mijn doel is om de praktijk binnen de wereld van politie en handhaving te helpen die graag willen leren van de laatste wetenschappelijke inzichten, maar het lastig vinden om de soms tegenstrijdige uitkomsten van verschillende onderzoeken te begrijpen.
Het boek bevat conceptuele en empirische hoofdstukken over bodycams bij de politie geschreven door experts op dit terrein. De analyses worden aangevuld met commentaren bedoeld om de dialoog aan te gaan en een debat aan te slingeren over deze belangrijke sociale onderwerpen. Er is speciale aandacht voor discretionaire ruimte, verantwoording afleggen, privacy en surveillance. Het boek is bedoeld voor een breed publiek, maar is gericht op wetenschappers en studenten op het vlak van surveillance, recht, beleid en politie. Maar het boek is ook interessant voor beleidsmakers en anderen die willen weten hoe surveillance technologie invloed heeft op onze wereld en justitiële systemen.
Bestellen kan via BOL, Amazon of bij de uitgever Taylor and Francis.