Evaluatie cameratoezicht Hilversum

De burgemeester van Hilversum zet sinds 2012 cameratoezicht voor handhaving van de openbare orde in. Er zijn 26 gemeentelijke camera’s in het centrum en de beelden worden live bekeken op vrijdagnacht en zaterdagnacht. Op de andere dagen en uren worden de beelden opgenomen om te kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal. Cameratoezicht wordt geëvalueerd en afgewogen tegen de inzet van andere maatregelen: ik heb de vierde evaluatie uitgevoerd.

‘Onder de motorkap’

Het doel van de camera’s is het terugdringen van uitgaansgeweld. Uitgaansgeweld is inderdaad gedaald in de afgelopen acht jaar, maar er zijn meer maatregelen genomen naast het cameratoezicht. In de evaluatie heb ik ‘onder de motorkap’ van het cameratoezicht gekeken om te zien in welke mate de verbetering aan de camera’s te danken zijn of een van de andere maatregelen.

Conclusie zeer positief

Alles overziend is het oordeel over het cameratoezicht in Hilversum zeer positief. Het preventieve effect van de camera’s is moeilijk aan te tonen, maar het live toezicht en de opsporing achteraf zijn aantoonbaar effectief en zeer waardevol. De kwaliteit van de observanten in de toezichtcentrale is zeer hoog en de samenwerking met de beveiligers en politie op straat is uitstekend. Het is zeer aannemelijk dat de afname van het uitgaansgeweld voor een aanzienlijk deel aan het cameratoezicht te danken is.

Download het rapport