Bodycams in de zorg: goed idee?

Bodycams worden al enige tijd ingezet in de overheidssector, voornamelijk bij de politie en bij handhavers. En met succes, want agressie tegen politieagenten is fors afgenomen. Ook in andere sectoren worden er bodycams ingezet om agressie te voorkomen, zoals in het openbaar vervoer. Tijdens een bijeenkomst bij het CAOP gaf ik een presentatie over de vraag of bodycams ook een goed idee zijn voor in de zorg.

Nou heb ik niet alleen onderzoek gedaan naar bodycams: ik doe ook al sinds 2006 onderzoek naar agressie tegen zorgmedewerkers. Dus ik ken de wereld van de zorg en de specifieke cultuur goed. Mijn eerste reactie op de vraag of bodycams in de zorg moeten worden ingezet was: ‘Nee, dat moet je niet willen. Het is een andere wereld dan bij de politie met een totaal andere cultuur.’ In de zorg heb je te maken met zeer veel vertrouwelijke informatie en met het medisch beroepsgeheim. Ik voorspelde veel weerstand tegen de bodycam: bij zorgmedewerkers én bij patiënten en cliënten.

Toch zette de vraag me aan het denken en ik ben op onderzoek gegaan. En zoals wel vaker het geval is als je je ergens in verdiept: er bleek meer over te zeggen dan je op het eerste gezicht zou denken. Lees het verslag op de site van het CAOP.