Conferentie Europol – lezing over bodycams

Elk jaar komen een paar honderd experts van Europol bij elkaar om te praten over Data Protection in Law Enforcement – oftewel gegevensbescherming binnen de wereld van politie en handhaving. Dit jaar ben ik uitgenodigd om een lezing te geven over bodycams. Ik ga het hebben over de dilemma’s waar de politie mee worstelt.

Wat is het belangrijkste? Nee, niet de technologie

Na tien jaar onderzoek naar bodycams ben ik er wel achter wat bepalend is voor het succes van de bodycam. Dat is, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, niet de technologie. De batterij moet het doen, de beeldkwaliteit moet hoog zijn en de bodycam moet waterdicht zijn. Tuurlijk – dat is heel belangrijk. Maar als je een goeie leverancier kiest ‘werkt’ de bodycam prima.

De drie grote bodycamvragen

Het gaat bij bodycams over mensen en hun gedrag. Je moet de bodycam dan ook niet zien als een stuk gereedschap, maar als een sociale interventie. De bodycam verandert de interacties tussen politie en de mensen waar de politie mee te maken heeft. Iedereen die weet dat ‘ie wordt gefilmd door de politie zal zich een beetje anders gedragen. Maar de bodycam filmt eigenlijk twee kanten op: ook de drager van de bodycam wordt opgenomen. Hoe zou u het vinden als uw baas ineens zou zeggen dat u vanaf nu alle belangrijke gesprekken moet filmen en opnemen? De vragen waar je dan antwoord op wilt krijgen zijn:

  1. Moet ik de bodycam dragen of mag ik het ook weigeren?
  2. Mag ik zelf bepalen wat ik opneem of moet ik alles filmen?
  3. Hoe lang worden de beelden bewaard en wie mag er bij?

Over die drie vragen – en de antwoorden – ga ik het hebben in mijn lezing.