Training ‘Privacy en camerabeelden’

In het Security Operations Center van de NS worden camerabeelden bekeken van alle treinstations in Nederland. Daar werken in totaal zo’n vijftig operators van G4S: niet allemaal tegelijk, maar in ploegendiensten. Ik geef ze een training over privacywetgeving.

Ter voorbereiding sprak ik met een stuk of vijftien medewerkers om van hen te horen op welke vragen zij antwoord zouden willen hebben. De meest gestelde vraag ging over het verstrekken van camerabeelden aan de politie: wanneer mag dat en wanneer is er een vordering nodig? Logisch dus dat ik daar in de training uitgebreid bij stil sta. Verder behandel ik de meest relevante wetten, met een hoofdrol voor de AVG en de Wpg.

Vragen

Ik geef de training niet in de vorm van een hoorcollege: ik doe het aan de hand van concrete vragen.

  • Een installateur wil in de toezichtcentrale langskomen om te zien of een nieuwe camera het goed doet. Mag dat?
  • Een reiziger vraagt inzage in camerabeelden waar hij op te zien is. Is NS verplicht die inzage te geven?
  • Rondom een aantal treinstations brengen de bewakingscamera’s van NS ook publiek toegankelijke plaatsen in beeld: de openbare weg. Mag dat?
  • Een medewerkster krijgt een waarschuwing van haar leidinggevende omdat camera’s lieten zien dat ze stond te roken op een plek waar dat niet mag. Mogen de beelden daarvoor worden gebruikt?
  • De politie komt langs en maakt met een smartphone een filmpje van een van de beeldschermen. Mag dat?
  • Op internet staat een filmpje van een reiziger die de stoelen in een van de treinen van NS vernielt. Het is gemaakt met een smartphone en daarna door Dumpert gepubliceerd. Mag NS de beelden gebruiken om schade te verhalen?

Dilemma’s

De meeste juridische vragen kan je niet met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden: het zijn dilemma’s. Daarom werkt een training veel beter dan een schriftelijke cursus. We bespreken elke vraag, proberen te benoemen waar het dilemma zit en gaan vervolgens op zoek naar de relevante wet om te zien hoe het zit. Daarbij kijken we verder dan de wet: we kijken ook naar Europese en Nederlandse regelgeving, Beleidsregels van de Autoriteit Persoonsgegevens en natuurlijk naar het interne privacyreglement en personeelsreglement van NS. Na afloop van de serie trainingen maak ik een gids met Vraag & Antwoord. Dat kan worden gebruikt als naslagwerk voor de deelnemers en hun collega’s.