De gemeente Roermond is toe aan een nieuw camerabeleid. De afgelopen vijfentwintig jaar is het aantal gemeentelijke camera’s voor de openbare orde gestaag gegroeid. Het begon met enkele camera’s in het uitgaanscentrum en inmiddels staan er ruim honderdvijftig camera’s in tien cameragebieden. De gemeente vond het tijd voor een onafhankelijke beoordeling.
Meer dan techniek alleen
De gemeente heeft mij gevraagd het nieuwe camerabeleid op te stellen. Ik ga eerst kijken wat er goed gaat en wat eventueel beter kan. Ik richt me daarbij natuurlijk op de techniek: werken de camera’s goed en is de cameratoezichtruimte van voldoende kwaliteit? Maar ik doe meer dan alleen techniek. Ik onderzoek ook de organisatie van het cameratoezicht. Hoe wordt bepaald of ergens een camera nodig is? Komen de juiste beelden op het juiste moment op het juiste beeldscherm terecht?
Gespreksrondes
Bij deze opdracht komt het goed van pas dat ik zes jaar geleden al een evaluatie van het cameratoezicht in Roermond heb uitgevoerd. Ik ken de belangrijkste gemeentelijke spelers al. En ik kan meteen zien of de aanbevelingen uit die evaluatie goed hebben gewerkt. Om te zorgen dat het nieuwe camerabeleid goed ‘landt’ ga ik praten met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen:
- Burgemeester
- Team veiligheid
- Stadstoezicht
- Politie Roermond
- Beveiligers
Ook een gesprek met de gemeenteraad maakt deel uit van dit project. Het doel is om te zorgen dat Roermond weer jaren vooruit kan met een up-to-date camerabeleid.