De bodycam – een kleine camera die op het lichaam wordt gedragen – is een groot succes bij de politie en in het OV. Bodycams hebben een aantoonbaar corrigerend effect op een groot deel van degenen die agressie en geweld plegen tegen mensen met een publieke taak. En zelfs als de bodycam geen preventief effect heeft, is het een nuttig instrument. Want dan zijn er beelden van het incident waarmee goed onderbouwd aangifte kan worden gedaan bij de politie. Het succes van de bodycam heeft tientallen gemeenten op het idee gebracht hun handhavers ook te voorzien van bodycams. Maar bodycams werken niet altijd: er is maatwerk nodig. Ik help gemeenten om de invoering zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen.
Simultaan schaken
De behoefte aan ondersteuning varieert. Soms maak ik een kort en krachtig projectplan om aan te geven wat er moet gebeuren. Vaak doe ik een deel van het project, zoals het juridische huiswerk. En soms voer ik – samen met Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving – het hele project uit van inkoop tot implementatie.
Het belangrijkste om je te realiseren is dat het bij de introductie van bodycams niet alleen maar over de techniek gaat. Je moet tegelijkertijd schaken op verschillende schaakborden: technisch én juridisch én organisatorisch.
Technisch
Bodycams zijn er in heel veel soorten en maten. Ze zijn te koop vanaf vijftig euro tot ruim ruim boven duizend euro per stuk. En je raadt het waarschijnlijk al: wat je koopt bepaalt wat je ermee kan. En de bodycam is nog maar het begin: er zijn ook draagmiddelen nodig, docking stations en – last but not least – een systeem om de opnames mee te beheren: opslag en een video management systeem. En dat systeem kan stand alone, on premise of in de cloud. Ook dat zijn termen waar niet iedereen meteen mee uit de voeten kan, dus is het handig om iemand te hebben die weet wat belangrijk is.
Juridisch
De OR moet instemmen, er moet een DPIA worden opgesteld en er moet een FAQ op de website komen te staan. De afkortingen vliegen om je oren en daarom is het voor veel gemeenten fijn als een externe deskundige kan helpen.
Organisatorisch
Als het juridische huiswerk is gedaan en de bodycams klaar staan, begint het echte werk pas. Want dan moeten uw medewerkers de bodycam meenemen en op de juiste manier gebruiken. Dat wordt he-le-maal niks als er geen draagvlak voor de bodycam is op de werkvloer. Dus moeten er in goed overleg met de medewerkers afspraken worden gemaakt over de cruciale vragen. Wanneer draag je de bodycam, wat moet je opnemen en wie kan er bij de beelden? Deze Grote Drie Bodycamvragen staan centraal in alles wat ik doe.
Welke gemeenten?
Dit zijn de 41 gemeenten waar ik betrokken ben bij de bodycams voor boa’s – soms heel uitgebreid, soms heel beperkt:
- Alkmaar
- Amsterdam
- Apeldoorn
- Beverwijk
- Delft
- Den Haag
- Deventer
- Diemen
- Dordrecht
- Drimmelen
- Duiven
- Eindhoven
- Enschede
- Ermelo
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Halderberge
- Harderwijk
- Hilversum
- Hoorn
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Moerdijk
- Neder-Betuwe
- Nieuwegein
- Roosendaal
- Rotterdam
- Rucphen
- Sittard-Geleen
- Smallingerland
- Son en Breugel
- Súdwest-Fryslân
- Tilburg
- Uden
- Valkenburg
- Velsen
- Westervoort
- Zandvoort
- Zevenaar
- Zoetermeer
Meer weten?
Stuur een mailtje (info@sanderflight.nl) of bel (06 – 4131 5432). Het eerste advies is gratis; daarna gaat de meter pas lopen. :-)