Experimenten Nationale Politie met bodycams

In 2017 en 2018 experimenteert de Nederlandse politie op grote schaal met bodycams. Ik doe onderzoek in opdracht van Politie & Wetenschap naar de effecten in de Eenheid Amsterdam en bij de Landelijke Eenheid. De centrale vraag is: “Wat leveren bodycams daadwerkelijk op voor politiewerk in Nederland?”


Mechanismen
Een belangrijke vraag is hoe bodycams werken. Hebben ze een preventief effect waardoor er minder geweld wordt gepleegd tegen politiemensen en waardoor de politie zelf ook minder geweld hoeft toe te passen? Of zijn bodycams vooral effectief als de beelden rechtstreeks worden bekeken, bijvoorbeeld tijdens grootschalige evenementen? Of is de waarde van bodycams vooral achteraf groot: als bewijsmateriaal of als lesmateriaal om van te leren? Dit zijn drie verschillende mechanismen die ook apart moeten worden onderzocht.

Context
Een andere belangrijke vraag is welke invloed de technische, fysieke en beleidsmatige context hebben. Maakt het uit of je de bodycam op het hoofd of op de borst draagt? Zit er een beeldscherm aan de buitenkant van de bodycam of niet en heeft dat effect? Het lijkt logisch dat de bodycam anders werkt in een horecadienst, in de noodhulp, voor forensische opsporing of bijvoorbeeld voor toezicht tijdens evenementen. Maar wat zijn die verschillen dan precies en waar levert de bodycam het meeste op? Daarnaast zijn er beleidskeuzes van invloed: wanneer staat de camera aan, is het verplicht om een bodycam te dragen en hoe lang worden de beelden bewaard en wie mogen daarbij?

Planning
De experimenten lopen in 2017 en 2018. De rapporten zijn eind 2018 beschikbaar zodat de politie kan bepalen of de bodycam onderdeel van de standaarduitrusting moet worden.