Cursus privacywetgeving voor boa’s

Ik geef samen met Suzanne Franken de cursus ‘Privacywetgeving voor boa’s’. Vanaf 2018 moeten boa’s alle persoonsgegevens die gaan over opsporing verwerken onder het regime van de Wet politiegegevens. Persoonsgegevens die ze verwerken vanuit hun toezichttaak verwerken ze volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Twee petten: twee soorten persoonsgegevens. In de cursus leggen we uit hoe het zit en welke consequenties dit heeft.

Extra data: 10 oktober 2018 (Breukelen) en 16 oktober 2018 (Nootdorp). Nu ook in-company.

Iedereen weet inmiddels wel dat sinds mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geldt. Deze Europese ‘wet’ stelt eisen aan de bescherming van persoonsgegevens. Maar de AVG geldt niet voor de verwerking van persoonsgegevens ter voorkoming, opsporing of vervolging van strafbare feiten. Daarvoor geldt namelijk de Wet politiegegevens.

“Privacybescherming kun je niet uitbesteden: iedereen in de organisatie moet meedoen.”

Veel organisaties huren nu tijdelijk externe krachten in om een register van verwerkingen te maken of een gegevensbeschermingseffectbeoordeling op te laten stellen. Maar dat is niet dé oplossing om als organisatie de gegevensverwerking goed in te richten. “Het is verleidelijk om dit door deze ene ingehuurde persoon te laten doen. Maar privacybescherming kun je niet uitbesteden: iedereen in de organisatie moet meedoen. Nodig dus liever iedereen uit om mee te denken: de werkvloer, de IT-afdeling, marketing en personeelszaken. Bespreek welke persoonsgegevens je verwerkt, wat je daarmee wilt en wat de gevolgen zijn voor de personen van wie je gegevens verzamelt. Als je kunt uitleggen waarom het goed is dat je die gegevens verzamelt en je aan de wet- en regelgeving voldoet, dan mag je ze verzamelen. Als je dit niet kunt, moet je samen bekijken hoe je dit gaat aanpassen.”

Meer weten?

Lees het interview in Toezine.
Of schrijf je in bij Kerckebosch (zoek op ‘BOA’).