Boa’s met bodycams

Ik ondersteun de gemeenten Amsterdam en Rotterdam bij de introductie van bodycams. In beide gemeenten zijn al kleinschalige experimenten gehouden en beiden hebben nu besloten dat de gemeentelijke handhavers (‘boa’s’) in 2018 op grotere schaal met draagbare camera’s de straat op gaan. Ik help de gemeenten bij het formuleren van haalbare doelen en de strategie om die doelen te bereiken. Ook zoek ik de juridische kaders uit, samen met de ondernemingsraden, en geef ik trainingen aan de handhavers.

Eerdere ervaringen
Beide gemeenten hebben in 2016 al een experiment gehouden met bodycams. Uit de evaluaties bleek dat bodycams veelbelovend zijn, maar dat de resultaten waar men op hoopte niet vanzelf werden geboekt. Echt bewijs dat de camera’s positief werken was er nog niet.

Projecten 2018

De geleerde lessen worden gebruikt bij de grotere en beter ontworpen experimenten die in 2018 moeten starten. Ik help de gemeenten bij het kiezen van doelstellingen die haalbaar zijn. Ook begeleid ik het traject om te komen tot goed intern beleid. Want bij bodycams draait het allemaal om het antwoord op de volgende drie vragen:

  1. Wie draagt de bodycam: is dat vrijwillig of verplicht?
  2. Wat wordt er opgenomen: bepaalt elke boa dat zelf of is er een richtlijn?
  3. Wie mag er bij de beelden: alleen de persoon die de opname maakte of ook anderen, zoals de politie, het OM of ook de leidinggevende?

Het is altijd spannend om het hierover te hebben, omdat het vaak heftige discussies oplevert. Maar je moet het er gewoon over hebben voordat je begint, omdat je anders de professionals met een onduidelijke opdracht de straat op stuurt. En dat leidt nooit tot een project met voldoende focus om op straat de gewenste resultaten te bereiken.